Op onze website kun je verschillende soorten patronen vinden van een babybroekje. Maar welke kies je nou? In deze blog leggen we precies uit welk model je kunt maken, welke stof je moet gebruiken en wat het beste garen is!
Wat voor stof gebruik je?
De stof die ik graag gebruik is voor een babybroekje is een babyrib of tricot/jersey. Als beginner kun je het beste wat zwaardere stofsoort kiezen, omdat dit fijner naait. Een dunne tricot raden we minder snel aan, omdat deze al begint te krullen bij het knippen. Dit geeft veel frustratie, waardoor je minder plezier van je werk hebt.
Je kunt deze stoffen kopen bij verschillende stoffenwinkels en stoffenwebsites. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar je kunt het ook kopen via etsy.com.
Op zoek naar een beginnersnaaimachine? Hier schreven we ook een blog over! Deze lees je hier.
Wat voor garen/naalden gebruik je?
Als je rekbare stof gebruikt, heb je soms ook een speciale naald nodig. Waarom soms? De ene naaimachine pikt het wel, maar de andere naaimachine stagneert. Daarom is het beste om gelijk maar goed te beginnen. Dit voorkomt namelijk het overslaan van een steek in het garen. Gebruik daarom deze naalden!
Dan is het garen natuurlijk ook nog belangrijk. Het is helaas een dure hobby, maar koop je Hema of Action garen, dan heb je kans dat het je veel frustratie oplevert. Goed garen, zoals gutermann, bijvoorbeeld is stevig en breekt niet zo snel. Het blijft goed op zijn plek zitten en is beter voor je naaimachine.
Een babybroekje maken… Ben je nou een beginner en heb je last van een stukje onzekerheid bij het maken van een babybroekje? Dan raad ik je onze naaipatronen op Etsy aan! Waarom? Nou daar krijg je een geheel filmpje bij aangeleverd hoe je een broekje moet maken. Of hoe je bijvoorbeeld een heel babysetje kan maken.
Het Casbroekje
Het Casbroekje wordt veel gebruikt als babybroekje, als je net begint met naaien. Deze heeft een beetje een baggy model, maar ideaal voor beginners! Omdat je bij dit broekje nog niet werkt met een naad in het kruis, is de uitleg iets makkelijker. Kies echt voor goede kwaliteit, stevige jersey of babyrib. Zoals je zie in het plaatje hieronder heb ik gewerkt met dunne tricot. De zijkanten zijn daardoor wat ribbelig, dit zie je niet meer als de baby het broekje aan heeft. Of als je het broekje strijkt.
Diy een eigen babybroekje! Durf de uitdaging aan!
Belangrijk bij de rondingen, is dat je de stof kort af knipt. Dan valt de ronding mooi rond. Anders gaat het daar trekken.
Je hebt in het begin echt geen lockmachine nodig. Sommige stoffen rafelen niet en hoef je niet echt af te werken, als je dat teveel werk vindt. Ik heb laatst een setje gemaakt met babyrib en deze heb ik niet met een zigzag of locksteek afgewerkt. Degene die het kreeg was helemaal happy en de baby heeft het heel vaak aan. Het is nog niet losgekomen. Kijk ook maar eens in de winkels hoe het genaaid is… Ga je voor een ander aan het werk, zorg dan dat je broekje er aan de binnenkant mooi uitziet en goed is afgewerkt.
Het Casbroekje met kniestukken
Omdat er zoveel lof was over het Casbroekje, hebben we het patroon nog leuker gemaakt. We hebben er namelijk kniestukken aan toegevoegd. Als je net iets meer uitdaging wil, dan kun je kiezen voor het Casbroekje met kniestukken. Dit broekje is vooral leuk voor de kleintjes als ze beginnen te kruipen. Je kunt natuurlijk zelf experimenteren met verschillende soorten stofjes. Maar je kunt hier ook een stappenplan vinden. Het wordt steeds leuker om zelf een broekje te maken!
Het Aidenbroekje
Naast een baggymodel, hebben we ook een aansluitend patroon gemaakt. Het Aidenbroekje! Deze vind je ook in het patroon van het overslagvestje. Dit kooppatroon is een fijn, aansluitend broekje, waarbij je ondersteuning krijgt via een video-tutorial. Je kunt er voor kiezen om een nepgulp toe te voegen of weg te laten. Hieronder zie je een Aidenbroekje zonder gulp, maar met doorgestikte boordjes en taileband. Het Aidenbroekje is er tot maat 122 te vinden in onze etsy shop.
Bij dit broekje is de nepgulp weggeknipt en de tailleband en boordjes doorgestikt. Dit is zeker een uitdaging! Maar het maakt het broekje net weer even wat anders! Voor de applicaties heb ik mijn plotter gebruikt.