Hoe begin je eigenlijk met het naaien van lingerie? Kan dit ook met een gewone naaimachine en wat heb je echt nodig als je hiermee wil beginnen? Welk naaigereedschap kun je nou echt niet missen bij het naaien van lingerie en kun je ook als beginner starten? In deze blog beantwoorden wij al deze vragen!

Heb je ervaring nodig voor het naaien van lingerie?

Het naaien van lingerie is echt een kunst op zich! Als je een nieuwe uitdaging zoekt, dan raad ik je aan om lingerie te gaan naaien! Het is echt een uitdaging en je hebt wel wat naai-ervaring nodig om dit te kunnen doen.. Dus naai je al je eigen kleding en wil je echt next level gaan naaien.. dan is dit super leuk! Ben je beginner en wil je bijvoorbeeld het ook eens proberen, dan zou ik echt beginnen bij het maken van ondergoed.

Een bralette zou misschien ook nog kunnen, maar je hebt echt wel wat ervaring nodig om een bh te kunnen naaien. Ik vond zelfs het ondergoed ook best lastig, want de uitdaging zit hem in het elastiek aantrekken op bepaalde plekken en het naaien met andere steken. Uithalen lukt bijna niet, omdat de steek die je gebruikt lastig is om weg te tornen. Maar als je niet probeert dan leer je het ook niet.. Ik ben geen ervaren en mij lukte het ook!

Wat moet je naaimachine in ieder geval kunnen?

Een goede naaimachine met speciale steken zoals zigzag- en stretchsteken is essentieel om de rekbaarheid van de stof te behouden. Bij het naaien van lingerie heb je wel een aantal aparte steken nodig. Dus kan jouw naaimachine alleen een zigzag en een rechte steek heb je daar helaas niet genoeg aan, maar tegenwoordig hebben de meeste naaimachines deze steken op de machine staan. Er wordt met het naaien van lingerie gebruik gemaakt van deze steken:

  • honingsteek
  • stikkende stretchsteek
  • kleine zigzag
  • stikkende zigzag
  • gewone zigzag
  • grote zigzag
  • gewone steek

Hoe kun je het beste starten met het naaien van je eigen lingerie?

Als je nog nooit lingerie hebt genaaid, zoals mij zou ik je aanraden om eens online rond te kijken. Ik schreef me in op een facebook groep zelf lingerie naaien. Zo kwam ik bij de online/live lessen van Kantjeboord in Amsterdam. Mijn moeder wilde graag een nieuwe uitdaging aan gaan en had eigenlijk altijd al graag lingerie willen naaien. En toen ik de online diy pakketten zag van Kantjeboord gingen we op pad om in deze snoepwinkel lingeriestoffen te bekijken. Daar kregen we gelijk informatie over hoe het allemaal werkte en gingen we met een tas vol (en lege portemonnee) met prachtig kant op pad naar huis. Bij Kantjeboord kun je ook passen welke maat je nodig hebt en live de lessen volgen. Wij kozen ervoor om de filmpjes online te volgen en thuis de bh en slip te maken. Ze raden aan om met de Tikka bh te beginnen en daarin hebben ze gelijk ook! Als je deze bh goed kunt naaien, dan kun je een volgend patroon kiezen.

naai je eigen lingerie

Het kopen van stof & materialen

Het begint allemaal met de keuze van stoffen en het patroon! Als je net als mij nog onervaren bent in het naaien van lingerie dan raad ik je aan om een afspraak te maken bij een winkel die hierin is gespecialiseerd. Lingerie wordt vaak gemaakt van materialen zoals zijde, satijn, kant en microvezel, die niet alleen comfortabel zijn, maar ook een luxe uitstraling geven. Het kiezen van de juiste stof en naaipatroon zijn cruciaal voor de pasvorm. Naast de stof heb je ook elastiek, bandjes, haakjes en ogen nodig om de lingerie functioneel en verstelbaar te maken.

Het naaigereedschap dat je nodig hebt voor het maken van lingerie verschilt enigszins van wat je zou gebruiken voor het naaien van gewone kledingstukken. Bij het naaien van lingerie zijn een aantal tools echt onmisbaar! We hebben ze daarom op een rijtje gezet!

Spelden

Ik wist niet dat je zoveel spelden kon gebruiken op een stukje stof. Maar als je lingerie naait dan zijn veel spelden en zeker met een scherpe punt heel fijn om te hebben. Op een klein stukje zet je zo wel een stuk of 10 spelden, waardoor het toch wel heel snel gaat als je er maar een paar hebt. Aan wonderclips heb je niets, die hoef je niet te gebruiken bij het naaien van lingerie! Met een magnetische speldenkussen, zodat je ze zo kunt laten vallen.. scheelt ook weer tijd! ?

Stofschaar of rolmes

Een goede stofschaar met een punt is echt onmisbaar. Het scheelt zoveel tijd als je, je patronen goed kan uitknippen. Als je liever een rolmes gebruikt kan dit ook, want een rolmes is bij het uitsnijden van patronen een stuk preciezer dan een stofschaar.

We schreven al eens een blog over een goede stofschaar. Dat lees je hier.

Tornmesje

Ook dit kan enorm veel tijd schelen.. een goed en scherp tornmesje om steken uit te halen die niet goed zijn. Er is wel degelijk verschil in kwaliteit! Een scherp tornmesje geeft ook minder kans op gaatjes, als je hem goed gebruikt natuurlijk. Vooral bij het naaien van lingerie, moet je soms zigzagsteken uit kunnen halen. Dan is een scherp tornmesje een must!

Applicatieschaartje

Eerder nooit geweten dat zoiets bestond, maar nu mijn beste vriend. Als je bijvoorbeeld iets weg wilt knippen naast elastiek, is een applicatieschaartje echt een uitkomst. Een randje stof, maar je wilt niet dat je een ander deel van de stof meeneemt. Daarvoor is een applicatie schaartje ideaal!

Stoomstrijkbout

Een strijkbout of stoomstrijkbout heb je nodig voor de finishing touch van je bh! Om de bh goed in model te brengen, strijk je de bh op een piepschuimen bal. Deze speld je eerst vast en daarna ga je voorzichtig met de strijkbout over het kant. Let wel op dat je bescherming over je strijkbout of tussen de stof hebt liggen, zodat je het kant van de bh beschadigd.

Het naaien van lingerie

Zorg dat je tijdens het naaien een nieuw (stretch)naald in de naaimachine doet, zodat deze scherp genoeg is om het lycra en kant te naaien. Voor het maken van lingerie heb je echt geen speciaal voetje nodig. Je kunt hierbij gewoon je voetje van je machine gebruiken. Ik vond het zelfs fijner naaien, dan een speciaal voetje. Tijdens het naaien kan het best eng zijn om over de spelden te gaan. Dit kan gerust, maar er breekt nog wel eens een naaimachinenaald, ook bij ervaren naaisters. En ten tweede, zorg voor goede materialen en een fijn patroon. Dat maakt vooral het naaien van lingerie leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *