Een fijn babymutsje naaien met gratis patroon? Kies dan voor het Ela babymutsje. Makkelijk om te maken en je bent zo klaar! Ook ideaal als last minute kraamcadeautje.
Babymutsje naaien patroon & stappenplan
We hebben bij het patroon een (kort) stappenplan toegevoegd. De stappen staan hieronder uitgebreid uitgelegd. Tip! Bekijk ook ons filmpje met de naai-tutorial voor het naaien van het Ela babymutsje.
Wat voor soort stof kies je voor het naaien van een babymutsje?
Voor het maken van babykleding kies ik altijd zoveel mogelijk voor katoenen stoffen met weinig polyester. Katoen is een natuurlijk product en daarom heel fijn voor de huid van een kleintje. Tegenwoordig zijn er stoffen die extra gecontroleerd worden op de verwerking. Deze stoffen hebben een Oeko-tex of Gots label.
Een babymutsje moet natuurlijk wel rekbaar zijn en daarom is het belangrijk dat er 5% elastian in zit. Voor het babymutsje kun je het beste een tricot of jersey gebruiken. Ben je een beginner? Gebruik dan een jersey stof. Dit is een stof die net wat zwaarder is dan een tricot. Een dunne tricot gaat namelijk krullen bij het knippen en als je nog niet veel genaaid hebt is dit wel een dingetje.
Tips:
- Als je het mutsje naait voor een kleine baby, neem dan een maat groter en knip dit zonder naadwaarde. Ik vond het mutsje hierdoor mooier en beter op maat uitvallen.
- Het boordje kun je van boordstof maken, dit rekt veel meer en daardoor zit het ook fijner bij een pasgeboren baby.
- Naai met een stretch naald.
- Maak gebruik van zachte stoffen die geschikt zijn voor het maken van babykleding.
Wat heb je nodig?
- Naaipatroon Ela mutsje
- Papierschaar
- Stofschaar
- Spelden
- Naaigaren
- Stretchnaald (deze!)
- Stof (+-30 cm)
Hoe maak je het Ela mutsje?
Stap 1: Knip alle delen met naadwaarde uit de stof. Naadwaarde betekent dat je er ongeveer 1 centimeter omheen knipt. Dit naai je namelijk weer weg.
De V in het mutsje kun je op de stof tekenen of eruit knippen. Persoonlijk vind ik het uitknippen van de V handiger, omdat ik dan precies weet waar de stof op elkaar moet leggen.
Je hebt nu 4 delen. Twee delen van het mutsje en twee delen van het boordje. Je kan het boordje ook tegen stofvouw aanleggen, dan heb je 1 naad. Als je net begint met naaien, raad ik je aan om het boordje te knippen zoals aangegeven.
Stap 2: Pak 1 deel van de muts en vouw dit dubbel. Let op dat je de verkeerde kant van de stof aan de buitenkant hebt.. Speld de V, zoals aangegeven. (zie foto). Hierna naai je dit vast met een rechte steek. Zorg dat je goed afhecht aan het eind.
Stap 3:Leg de delen van het mutsje met de goede kanten op elkaar. Speld de ronding van het mutsje. Daarna naai je dit vast. De onderkant laat je open. Hier komt het boordje namelijk aan vast. (Werk de ronding eventueel af met een zigzag/locksteek.)
Leg de delen van de boordjes met de goede kanten op elkaar en naai de zijnaden van het boordje dicht. (zie ronde foto).
Stap 4: Vouw het boordje dubbel en leg het mutsje en boordje met de goede kant naar buiten. Deel het mutsje en de boord in 4 delen en doe het boordje met de open kant naar boven over het mutsje. Speld de delen van het boord en mutsje aan elkaar. Naai daarna het mutsje aan elkaar.
Stap 5: Optioneel: stik de naad tussen het boordje en mutsje door. Dit doe je door het naaivoetje precies naast de naad te zetten en je naaimachine de opdracht te geven om je naaimachinenaald helemaal naar links te schuiven. Je naait dan langs de naad van het boordje, zorg dat de stof aan de binnenkant van het mutsje ook naar links ligt.
Waarom is een mutsje zo fijn voor een baby?
Een mutsje heeft een veelzijdige functie bij een baby en deze kun je best lang gebruiken. Ook met wat warmere dagen. Een pasgeboren baby draagt vaak een mutsje om verschillende redenen:
1. Warmte: Een pasgeboren baby kan snel warmte verliezen, vooral via het hoofd. Een mutsje helpt om de lichaamswarmte vast te houden en voorkomt dat de baby het koud krijgt.
2. Bescherming: Het hoofd van een pasgeboren baby is kwetsbaar. Een mutsje kan helpen beschermen tegen licht, koude lucht en andere externe invloeden.
3. Hygiëne: In sommige situaties kan een mutsje ook helpen om het hoofd van de baby schoon te houden, vooral in de eerste dagen na de geboorte.
Hoe lang moet een baby een mutsje dragen?
Hoe lang een baby een mutsje moet dragen is niet vastgesteld. Veel ouders kiezen ervoor om de eerste paar weken hun baby een mutsje te laten dragen, vooral in een koude periode of omgeving. Zodra een baby in goed in staat is om zijn of haar temperatuur te reguleren, kan het mutsje worden afgenomen. Maar sommige baby’s vinden het fijn om een babymutsje te dragen, namelijk ter bescherming van prikkels zoals geluiden, licht of andere externe factoren die ongemak kunnen veroorzaken. Deze mutsjes zijn vaak gemaakt van zachte, ademende stoffen en zijn bedoeld om een gevoel van geborgenheid en kalmte te bieden.
Babymutsje naaien tegen prikkels? Tips:
- Gebruik zachte materialen: Vaak gemaakt van katoen of andere zachte stoffen om irritatie van de babyhuid te voorkomen.
- De juiste maat: Veel mutsjes zijn gemaakt met boordstof zodat ze goed aansluiten rond het hoofdje van de baby en goed blijven zitten.
- Demping van geluid: Sommige mutsjes hebben een extra laag die kan helpen om geluiden te dempen, wat de baby kan helpen beter te ontspannen.
- Visuele bescherming: De mutsjes kunnen ook helpen om fel licht te blokkeren, wat handig kan zijn in een drukke omgeving.
- Rustgevende effecten: Door de knusse pasvorm kan een mutsje een gevoel van veiligheid en comfort bieden, wat kan helpen bij het verminderen van angst of stress.
Als je op zoek bent naar een dergelijk mutsje, zijn er verschillende merken en ontwerpers die zich richten op prematuren en baby’s met sensorische overgevoeligheid. Zorg ervoor dat je een mutsje kiest dat goed past en veilig is voor de leeftijd en het hoofdje van je baby.
In deze blog lees je over hoe je een babymutsje kunt naaien met een patroon. Meer patroontjes als deze? Bekijk dan deze blog!